Det har varit en omtumlande vår, både ute i världen och på gården i Bergslagen där jag, Sanna Östergren, driver Vide förlag. Medan pandemin vänder mångas tillvaro upp och ner fortsätter vardagen här i byn mer eller mindre som vanligt, förutom att vi handlar mat ännu mer sällan och håller lite större avstånd till grannarna när vi möts på skogsvägen. Ändå väcker den här krisen många tankar. Om några veckor kommer vårt första barn, och det är en vacker men stundtals överväldigande omställning som har fått oss att fundera mycket kring den värld som barnet kommer att växa upp i, både den stora och den lilla här på gården, den som vi verkligen har möjlighet att forma aktivt varje dag.
Just det här med att påverka världen lokalt och i liten skala i stället för att fokusera på snabba, enkla och globala lösningar skriver den amerikanska samhällsfilosofen Charles Eisenstein om i Hästskokrabbor och empati som släpps på Vide förlag i dag. Det är den andra boken i essäserien Tankefrön, där Joanna Macys En del av allt levande var den första. Det här är också en tunn bok – bara tolv sidor text – men det är precis det som är meningen: böckerna är korta nog att läsas i ett sträck och mer än en gång, så att tankarna de väcker får tid och rum att gro.
Charles Eisenstein har också skrivit en intressant essä om Coronaviruset och vad vi kan lära oss av den här krisen. Den är lång men väldigt läsvärd och går också att lyssna på i flera olika versioner.
Eftersom Charles ofta arbetar med gåvoekonomi provar jag den här gången att erbjuda boken till ett valfritt pris, framför allt för att göra den mer tillgänglig för alla, men också för att ge den som vill möjlighet att stötta Vides verksamhet lite extra.
Nu tar jag alltså paus från förlagsverksamheten för att bli mamma, men planen är att Vide ska få fortsätta växa i sin egen takt med en ny liten essäbok då och då.
Ta hand om varandra och njut så gott ni kan av vårens vackra små ögonblick!