PRESSMEDDELANDE:

Al Brookes – Det som andra inte ser

Med ett finstämt språk tar Det som andra inte ser upp teman som ensamhet, familjerelationer, dödshjälp och psykisk ohälsa med ett ovanligt berättarperspektiv där läsaren redan i romanens första stycke placeras i centrum:

Nu får du vara Claire, så ser jag på.

Du, Claire Farrell, var sexton år när du blev lurad att hjälpa din mamma att ta livet av sig. Tio år senare använder du skogen som tillflyktsort, din mammas brev som orakel och din pappas ordbok som referens för att förstå dig på den allt mer komplicerade verkligheten. En dag åker du fast för snatteri, och som en del av din dom får du i uppdrag att besöka Evie, en förlamad äldre dam som ser sådant som andra inte ser. Som ser rakt igenom dig.

Det som andra ser skildrar en ung kvinnas inre resa efter ett möte som får skalet mellan dåtiden och nutiden att börja spricka.

albook

Al Brookes bor i Brighton, England och har en bakgrund som frilansskribent och terapeut. Samma månad som hon skrev klart manuset till debutromanen Det som andra inte ser fick hon veta att hon hade cancer. Eftersom hon inte visste hur mycket tid hon hade kvar bestämde hon sig för att ge ut romanen på egen hand.

I juni 2014 utsågs originalutgåvan till månadens bästa självpublicerade roman av The Guardian och året därpå nominerades den till det brittiska litteraturpriset Polari First Book Prize. I september 2016 gavs Det som andra inte ser ut i svensk översättning på Vide förlag, som drivs av översättaren Sanna Hellberg. I dag är Al helt frisk och arbetar med sin andra roman.

Röster om den engelska gåvan:

”Att skriva en roman om dödshjälp i andra person utan att skrämma bort läsare är ingen lätt uppgift. Men Brookes lyckas.”
THE GUARDIAN

”Gripande och helt unik”
JUSTINE KILKERR, ADVICE FOR STRAYS

”En stark, litterär psykologisk thriller med ett finkänsligt språk”
BOOKMUSE

Författare: Al Brookes
Originalets titel: The Gift of Looking Closely
Publiceringsdatum: 2016-10–20
ISBN: 978-91-983470-2-9
Antal sidor: 266 sidor

Kontaktuppgifter:

Sanna Hellberg, förläggare och översättare
sanna@videforlag.se
073-837 88 97

Al Brookes, författare
al@albrookes.co.uk
www.albrookes.co.uk